Schimmel in huis?


Experts vrezen een heuse schimmelgolf tijdens de koude winterdagen. We leggen uit hoe dat komt en wat je ertegen kan doen.

Hoe besparen op je energiefactuur? Het was - wat ons betreft - dé vraag van het jaar. Nu de temperaturen aan het dalen zijn, zullen we pas echt aan den lijve ondervinden dat we onze thermostaat enkele graden lager hebben gezet. Warmte in huis is dus kostbaar goed en we willen vermijden dat deze onnodig ontsnapt. Dus sluiten we ventilatieroosters, durven we amper ramen open te zetten en elk kiertje en spleetje plamuren we dicht.

Gevolg? De luchtvochtigheid raakt uit balans en er treedt condensatievocht op. Dat vocht kan zich - omdat we de thermostaat nu lager zetten - gaan vastzetten, en waar er veel vocht is … kan schimmel optreden. Maar hoe hou je je luchtvochtigheid dan op peil en vermijd je schimmel? Daarom is het belangrijk om deze tips te volgen:

Open de ramen

Zet je ramen open zodra je uit bed komt. Het is trouwens beter om ze een kwartiertje wagenwijd open te zetten, dan een langere tijd op kiepstand. Zo gaat er minder warmte verloren. Het Agentschap Zorg en Gezondheid adviseert zelfs om dit meermaals per dag te doen  “Het klinkt tegenstrijdig, maar de ramen moeten ook deze winter meermaals per dag open. Zelfs al kost energie veel. Maar anders riskeer je vochtproblemen in huis én zo ook gezondheidsproblemen”, aldus het Agentschap.

Douchen met de deur dicht 

Spring je de douche in, hou dan de badkamerdeur dicht. Zo kan het vocht zich niet verspreiden naar andere delen van het huis. Neem je een douche en ontstaat er condens op de spiegels? Dan is er op dat moment te veel vochtproductie in de ruimte. Heb je een afzuigsysteem in je badkamer, zet dat dan ook aan. Douche ook niet te lang en maak je douche na gebruik goed droog met een aftrekkertje of droge doek. Dit om schimmelvorming te voorkomen. 

9.00 uur - Ventileer, ventileer, ventileer

Thuis (aan het werk)?Ventileer altijd als je in huis bent. Dus open je ventilatierooster of zet een raam of deur op een kier. Heb je een ventilatiesysteem, dan gebeurt dit vanzelf. Verse lucht komt de woning binnen via droge ruimtes, zoals de woonkamer en slaapkamer. Die lucht verplaatst zich via doorstroomopeningen naar natte ruimtes, zoals badkamer, keuken en het toilet, waar ze wordt afgevoerd. 

Kook met de dampkap aan

Tijdens het koken komt er op korte termijn veel vocht (en geurtjes) vrij. Een goede dampkap is dus van groot belang. Laat de dampkap gerust nog even aanstaan na het koken voor een optimale verwijdering van de kooklucht. Maak de filters van je afzuigkap regelmatig schoon of vervang ze indien nodig. 

Droog je was in een aparte ruimte

Je droogmachine laat je nu waarschijnlijk liever een keertje minder draaien. Alternatief is je was binnen drogen, maar zet het wasrek dan naast een raam, deur of ventilatierooster dat je open kan zetten. Het water dat verdampt uit je natte kledij nestelt zich anders in de muren. Plaats je rekje ook liefst in een aparte ruimte, zoals een washok of bureau. Deze ruimte kan je snel ventileren, zonder te veel warmte te verliezen. Of … hang je was op een droge winterdag gewoon tijdig buiten!

Laat de temperatuur niet te hard zakken

Blijf je woning ook ‘s nachts voldoende verwarmen. Laat de temperatuur in ieder geval niet onder de 15 graden komen. Onder die temperatuur maak je je huis wel erg aantrekkelijk voor schimmels en andere vochtproblemen. Koude muren werken namelijk vochtproblemen in de hand. 

 

Kortom, voldoende verwarmen en voldoende ventileren is de boodschap!

 

Bron: Livios

https://www.livios.be/nl/artikel/64864/deze-winter-meer-kans-op-schimmel-en-vochtproblemen-in-huis/

Keer terug
De Scheldegalm

Login Eigenaars